Tips voor je verblijf in Elburg

Hanzestad Elburg

Prachtig gelegen aan de Randmeren ligt één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes: ELBURG; De oude binnenstad is nagenoeg niet veranderd sinds de middeleeuwen en de straten ademen dan ook nog de sfeer uit van die tijd. De stad is uniek voor Nederland en zeker een aanrader voor liefhebbers van oude steden. Met 350 monumentale panden is Elburg de stad met de meeste monumenten per m2. Vroeger was het zelfs een welvarende Hanzestad. Nu, met zijn sfeervolle horecagelegenheden en diverse (toeristische) ondernemers, een diversiteit aan verscheidene winkels en de ligging aan de Randmeren is het dè perfecte plek voor een weekendje weg, een heerlijk dagje shoppen en uiteraard ook voor watersportliefhebbers, fietsers en wandelaars.Elburg collage 2Op ca. 20 km van Elburg ligt de Hanzestad Zwolle waar je veel cultuur en een groot winkelcentrum kunt vinden. Ook een mooie Hanzestad is Harderwijk (25 km) die ook aan het Veluwemeer ligt; het oude centrum met zijn gezellige terrasjes is zeker een bezoekje waard.

 

Bezienswaardigheden

Geduren­de een stadswandeling zie je een groot aantal gebouwen die je meenemen naar lang vervlogen tijden. Via het VVV-kantoor kun je ook deelnemen aan een stadswandeling met een gids, die ongeveer anderhalf uur duurt. Of je gaat op eigen houtje Elburg ontdekken aan de hand van een brochure. Waardig om te bezien: Grote- of St. NicolaaskerkBottermuseum de Hellege | Agnietenklooster en tevens Museum/VVVkantoor | Joods Museum Sjoel Elburg | Museumsmederij De Hoefhamer | Botterwerfmuseum De Hellege | Vischpoort en Kazematten | Het Gruithuis | Visafslag | Het Orgelmuseum.

 

Actief & Natuur

De gemeente Elburg kent prachtig natuurschoon met voor ieder wat wils. Gelegen aan de Randmeren en in de nabijheid van prachtige natuurgebieden en landgoederen. In de omgeving zijn diverse fiets- en wandelroutes door afwisselende natuurlandschappen zoals bossen, heidevelden, zandverstuivingen en polderlandschappen, maar ook door oude Hanzestadjes. Daarnaast biedt het Veluwemeer ruimte voor vele vormen van watersport.

De mooiste wandel- en fietsroutes liggen voor je klaar. Kijk ook op route.nl en kies thuis alvast een mooie fietsroute door het prachtige Veluwse landschap. Het is ook mogelijk om de omgeving te verkennen op b.v. een E-chopper, Fatbike of Foxbike.

Zeg je Elburg, zeg je varen op een Botter. In de zomermaanden kun je (op dinsdag en donderdag) ook meezeilen met een traditionele oude botter. Kaartjes en meer informatie zijn verkrijgbaar bij VVV/Museum Elburg.

Tevens zijn er aan het Veluwemeer diverse mogelijkheden voor watersportactiviteiten zoals windsurfen, kitesurfen, kano varen, kajakken, stand up paddling (SUPpen) en waveboarding.

Verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Achter ieder A. Vogel product zit een bijzonder verhaal. In het bezoekerscentrum leer je alles over de kracht van de natuur en de wijze waarop de producten tot stand komen. Deze ‘Gezondste plek van Nederland’ heeft alles in huis voor een gezond en gezellig dagje uit.

Een bezoekje waard in de omgeving:

  • Boerderijmuseum Oldebroek (5 km)
  • Ampie’s Berg kijktuin ’t Harde (6 km)
  • Zandverstuivingen De Haere tussen ’t Harde en Nunspeet (8 km)
  • Het verscholen Dorp in Vierhouten (22 km)
  • Fruittuin Verbeek in Oldebroek (5 km)
  • Anton Pieck museum Hattem (19 km)
  • Bakkerijmuseum Hattem (19 km)
  • Noord-Veluws museum Nunspeet (16 km)
  • Artilleriemuseum ’t Harde (8 km)

 

Winkelen & Culinair

Het is gezellig winkelen in Elburg. De binnenstad biedt een breed scala aan winkels, boetiekjes, snuisterijen, terrasjes en bistro’s voor een dagje shoppen. De wekelijkse koopavond is op vrijdagavond en op de dinsdag ochtend vindt de weekmarkt plaats op het parkeerterrein aan de Zwolsche Weg.

Elburg heeft ook op culinair gebied veel te bieden. Naast diverse winkels met streekproducten en specialiteiten, zijn er ook verschillende restaurants waar je kunt lunchen of ’s avonds genieten van lekker eten in een prettige ambiance. Wij voorzien je tijdens je verblijf graag van tips. Een bezoekje waard:

Het Proeflokaal Elburg – Sfeervolle delicatessenzaak met mooie en deels huisgemaakte producten waaronder charcuterie, kazen, soepen, mayonaise, antipasti en nog veel meer…. Op verzoek bezorgen ze bij de Rijsgaardhoeve ook aan de deur.

De Plantage  –  delicatessen winkel met verschillende soorten thee en koffiebonen, chocolade, olijfolies, azijn, wijnen en nog veel meer. Je kunt ook direct plaatsnemen in de tearoom en van een heerlijk kopje koffie of thee genieten.

Achter de Poorte – In een gemoedelijke, intieme sfeer genieten van bv. de ‘Frans Mediterrane’ keuken met dagverse producten.

Da Pietro – Dit sfeervolle Italiaanse restaurant heeft een authentieke keuken. De gezellige Patio (binnentuin) zorgt ervoor dat je je in Italië waant.

 

Evenementenagenda

In Elburg en omgeving worden jaarlijks leuke evenementen georganiseerd om bij te wonen.

Wat Wanneer Waar
Koningsdag 27 april Vesting Elburg
Vestingdagen 5 woensdagen in juli & augustus Vesting Elburg
Vestingval Tussen Hemelvaart & Pinksteren Vesting Elburg
Boerenmarkt 1e dinsdag van augustus Doornspijk
Oogstfeest 2e zaterdag in augustus Boerderijmuseum Oldebroek
Kunstroute Noordwest Veluwe 1e weekend van september o.a. Oldebroek en Elburg
Botterdagen 2e weekend van september Vesting en haven Elburg
Open Monumentendag 2e weekend van september Vesting Elburg
Winter in de Vesting 2e weekend van december Vesting Elburg
Dikke Tinne Festival 2e weekend van september Hattem
Eibertjesmarkt Vrijdag na Hemelvaartsdag Nunspeet
Kamper Ui(t)dagen 5 donderdagen in juli & augustus Kampen
Kijk voor meer evenementen (zoals lezingen en concerten) ook op de website www.bezoek-elburg.nl
Waar rust energie geeft