Tips voor je verblijf in Elburg

Hanzestad Elburg

Prachtig gelegen aan de Randmeren ligt één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes: ELBURG; De oude binnenstad is nagenoeg niet veranderd sinds de middeleeuwen en de straten ademen dan ook nog de sfeer uit van die tijd. De stad is uniek voor Nederland en zeker een aanrader voor liefhebbers van oude steden. Met 350 monumentale panden is Elburg de stad met de meeste monumenten per m2. Vroeger was het zelfs een welvarende Hanzestad. Nu, met zijn sfeervolle horecagelegenheden en diverse (toeristische) ondernemers, een diversiteit aan verscheidene winkels en de ligging aan de Randmeren is het dè perfecte plek voor een weekendje weg, een heerlijk dagje shoppen en uiteraard ook voor watersportliefhebbers, fietsers en wandelaars.Elburg collage 2Op ca. 20 km van Elburg ligt de Hanzestad Zwolle waar je veel cultuur en een groot winkelcentrum kunt vinden. Ook een mooie Hanzestad is Harderwijk (25 km) die ook aan het Veluwemeer ligt; het oude centrum met zijn gezellige terrasjes is zeker een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden

Geduren­de een stadswandeling zie je een groot aantal gebouwen die je meenemen naar lang vervlogen tijden. Via het VVV-kantoor kun je ook deelnemen aan een stadswandeling met een gids, die ongeveer anderhalf uur duurt. Of je gaat op eigen houtje Elburg ontdekken aan de hand van een brochure. Waardig om te bezien: Grote- of St. NicolaaskerkBottermuseum de Hellege | Agnietenklooster en tevens Museum/VVVkantoor | Joods Museum Sjoel Elburg | Museumsmederij De Hoefhamer | Botterwerfmuseum De Hellege | Vischpoort en Kazematten | Het Gruithuis | Visafslag | Het Orgelmuseum

Actief & Natuur

De gemeente Elburg kent prachtig natuurschoon met voor ieder wat wils. Gelegen aan de Randmeren en in de nabijheid van prachtige natuurgebieden en landgoederen. In de omgeving zijn diverse fiets- en wandelroutes door afwisselende natuurlandschappen en het Veluwemeer biedt ruimte voor vele vormen van watersport.

De mooiste wandel- en fietsroutes liggen voor je klaar. Kijk ook op route.nl en kies thuis alvast een mooie fietsroute door het prachtige Veluwse landschap. Fietsen (ook elektrisch) zijn via ons te huur.

Zeg je Elburg, zeg je Botter varen. In de zomermaanden kun je (op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag) ook meezeilen met een traditionele oude botter. Kaartjes en meer informatie verkrijgbaar bij VVV/Museum Elburg.

Tevens zijn er aan het Veluwemeer diverse mogelijkheden voor watersportactiviteiten zoals windsurfen, kitesurfen, kano varen, kajakken, stand up paddling (SUPpen) en waveboarding.

A.VogelVerscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Deze ‘Gezondste plek van Nederland’ heeft alles in huis voor een gezond en gezellig dagje uit.

Een bezoekje waard in de omgeving (per fiets of per auto):

  • Boerderijmuseum Oldebroek (5 km)
  • De fantasietuin Oldebroek (9 km)
  • Ampie’s Berg kijktuin ’t Harde (6 km)
  • Zandverstuivingen De Haere tussen ’t Harde en Nunspeet (8 km)
  • Het verscholen Dorp in Vierhouten (22 km)
  • Fruittuin Verbeek in Oldebroek (5 km)
  • Theeschenkerij Boerengoed (2 km)

Winkelen

Het is gezellig winkelen in Elburg. De binnenstad biedt een breed scala aan winkels, boetieken, snuisterijen, terrasjes en bistro’s voor een dagje shoppen. De wekelijkse koopavond is op vrijdagavond – dan zijn de winkels in het oude centrum geopend tot 21.00 uur. Op de dinsdag ochtend vindt de weekmarkt plaats op het parkeerterrein aan de Zwolsche Weg. Een bezoekje waard:

Het Proeflokaal Elburg – Sfeervolle delicatessenzaak met mooie en deels huisgemaakte producten waaronder charcuterie, kazen, soepen, mayonaise, antipasti en nog veel meer…

de Plantage  –  delicatessen winkel met verschillende soorten thee en koffiebonen, chocolade, olijfolies, azijn, wijnen en nog veel meer. Je kunt ook direct plaatsnemen in het café en van een heerlijk kopje koffie of thee genieten.

Net effe anders – leuke winkel met bijzondere cadeauartikelen die gemaakt en verkocht worden door cliënten van Careander; je vindt hier kaarsen, zeephangers, knuffels, kaarten, tekstbordjes, badlinnen met tekst en nog vele andere producten.

Culinair

Elburg heeft op culinair gebied veel te bieden. Naast diverse winkels met streekproducten en specialiteiten, zijn er ook verschillende restaurants waar je kunt lunchen of ’s avonds genieten van lekker eten in een prettige ambiance. Wij voorzien je tijdens je verblijf graag van tips.

Evenementenagenda

10 maart Elburger Elfstedentocht Horeca Centrum Elburg
18 maart Culihoppen Elburg Centrum Elburg
21 april 1e Open Tuinen Dag Oldebroek/Wezep/Biddinghuizen
27 april Koningsdag festiviteiten Vesting Elburg
28 april KNRM Reddingbootdag Haven Elburg
4 en 5 mei Sleepbootdagen Haven Elburg
10 mei Vloeienmarkt ’t Harde Sportpark Schenk ‘t Harde
30 juni Wal-Halla Festival Stadswal Elburg
18 en 25 juli,

1, 8 en 15 augustus

Vestingdagen Elburg Centrum Elburg
28 juli Brocantemarkt Elburg Kloostertuin Elburg
1 en 2 september Kunstroute Noordwest-Veluwe o.a. Elburg, Oldebroek, Nunspeet…
6 september Open Monumentendag Vesting Elburg
7 en 8 september Botterdagen Haven en Vesting Elburg
22 september Bokbierdag Vesting Elburg
17 november Sinterklaas Avondintocht Haven en vesting Elburg
Waar rust energie geeft